Categories
Social media

Είναι πλέον γνωστό πως το Instagram έχει εξελιχθεί από ένα social media app φωτογραφιών, στο απόλυτο εργαλείο μάρκετινγκ για κάθε τύπο επιχείρησης! Ωστόσο, πως θα μπορέσετε να καταλάβετε εάν οι ενέργειες σας στο Instagram είναι πραγματικά αποδοτικές; Φυσικά, μελετώντας τα στατιστικά του λογαριασμού σας.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε το πόσο σημαντικά είναι τα instagram Insights καθώς μπορούν στην κυριολεξία να μας ανοίξουν τα μάτια όχι μόνο για το εάν οι ενέργειες μας είναι αποδοτικές αλλά και για την κατεύθυνση που πρέπει να δώσουμε στη στρατηγική μας στο μέλλον.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν, παρακάτω, έναν οδηγό με όλα τα στατιστικά που μας παρέχει το Instagram και τα οποία θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν οι ενέργειες σας στο Instagram είναι αποδοτικές. Έχουν επιτυχία λοιπόν ή πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τη στρατηγική σας; Μείνετε μέχρι το τέλος γιατί εξηγούμε ένα ένα και δίνουμε tips.

INSTAGRAM METRICS – τι σημαίνουν , πόσο σημαντικά είναι 

Γενικά τα metrics είναι σημαντικά, φυσικά και όσο περισσότερα έχουμε τόσο καλύτερα, αλλά δε σημαίνει πάντα ότι πετύχαμε τους στόχους μας, τα insight – που θα βρείτε παρακάτω, κατά την άποψή μας μπορεί να είναι πιο καθοριστικά. Ας τα δούμε όμως ένα ένα…

Likes & comments : είναι προφανές πως είναι σημαντικά Metrics για το λογαριασμό μας αλλά όχι τόσο πλέον όσο πιο παλιά καθώς υπάρχουν άλλα στατιστικά που μας δίνουν καλύτερα insights για το ενδιαφέρον των χρηστών αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Βέβαια, μας ενδιαφέρουν όλα και τα επιζητούμε καθώς και αυτά τα metrics ( και θα λέγαμε περισσότερο τα σχόλια πλέον ) βοηθούν τον αλγόριθμο να μας προωθεί περισσότερο.

Saves : Τα saves (αποθηκεύσεις) , ένα καλό metric, το οποίο μπορεί να μας δώσει να καταλάβουμε εάν το περιεχόμενό μας ήταν χρήσιμο για τους χρήστες. Εάν έχετε προϊόν μπορεί να μας δείξει επίσης ότι μια μερίδα χρηστών θέλουν να ξαναγυρίσουν πίσω στο προφίλ ή ενδιαφέρονται να μη χάσουν το συγκεκριμένο προϊόν.

Shares : Οι κοινοποιήσεις, μπορούν βοηθούν σίγουρα στο visibility του λογαριασμού μας. Συνήθως είναι δύσκολο να πετύχουμε πολλά shares. Η κύρια σημασία τους, είναι πως ο χρήστης ήθελε να το μοιραστεί, άρα τον εμπνέει, ήταν σημαντικό ή ταυτίζεται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

INSTAGRAM INSIGHTS – τι σημαίνουν, πόσο σημαντικά είναι + tips

Αυτά θα τα δείτε με ένα κλικ στον επαγγελματικό πίνακα του λογαριασμού σας.

στατιστικά Instagram

 

 

 

 

 

 

Είναι προφανές ότι όταν είναι “πράσινα” κάτι καλό κάνετε, παρόλα αυτά και όταν είναι ¨πεσμένα¨ δε σημαίνει πως ο λογαριασμός σας δεν πάει καλά. Σημασία έχει το συνολικό αποτέλεσμα που πετυχαίνει ο λογαριασμός. Ας εξηγήσουμε λίγο περισσότερο κάθε κατηγορία αλλά και ό,τι κρύβεται μέσα σε αυτή εάν κάνετε κλικ.

Reach = τα μοναδικά accounts που προσέγγισε ο λογαριασμός σας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Εάν “κλικάρετε” εδώ θα μπορέσετε να πάρετε ακόμη περισσότερα Insights όπως πόσους followers και non followers προσέγγισε το προφίλ σας, από που προήλθαν *πχ 50% από διαφημίσεις 50% οργανικά.

  • Impressions = πόσες φορές εμφανίστηκε ο λογαριασμός σας * προσοχή κάποιοι το μπερδεύουν με το reach, εδώ μιλάμε για τις εμφανίσεις ( μπορεί να εμφανιστήκατε 5 φορές σε 1 λογαριασμό κτλπ)
  • Content type = ποιος τύπος περιεχομένου έφερε περισσότερους χρήστες στο λογαριασμό σας *πχ reels – αυτό δεν είναι ένα πολύ ρεαλιστικό Metric για τον τύπο περιεχομένου που “πούλησε” περισσότερο καθώς εάν κάνετε περισσότερα reels θα έχετε μεγαλύτερο ποσοστό στα reels ενώ εάν κάνετε περισσότερα posts θα βλέπετε ότι τα Posts φέρνουν περισσότερο κόσμο – συνήθως από την εμπειρία μας αυτό συμβαίνει – εκτός εάν κάποιος τύπος περιεχομένου σας, έγινε Viral.
  • Top content = εδώ θα μπορέσετε να διακρίνετε καλύτερα ποια ποστς σας είναι αυτά που ευνόησαν το λογαριασμό περισσότερο – μελετήστε τα ανά 3 μήνες διεξοδικά για να επαναπροσδιορίζετε την στρατηγική σας, ειδικότερα από την πλευρά των θεματικών
  • Audience = εδώ βλέπετε τα δημογραφικά, ποιο κοινό προσελκύει ο λογαριασμός σας, ηλικίες, φύλο, πόλεις, χώρες – λάβετε υπόψιν σας και ειδικά για τις διαφημίσεις

Engage = πόσοι λογαριασμοί αλληλεπίδρασαν ( έκαναν like, σχόλιο κτλπ)  με το λογαριασμό σας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Followers = πόσους followers κερδίσατε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Σε αυτό το section, μπορείτε να μελετήσετε την τάση των followers και να τη συνδυάσετε με το περιεχόμενο που μοιραστήκατε ώστε να βγάλετε συμπεράσματα. Σε αυτό το section θα βρείτε και..

  • Top locations = πόλεις και χώρες που σας ακολουθούν περισσότερο – ωραίο insight για να στοχεύσετε πιο συγκεκριμένα
  • Age range = οι ηλικίες των follower σας- εδώ θα μπορέσετε να μελετήσετε το κοινό σας και να φτιάξετε την ανάλογη στρατηγική επάνω τους
  • Gender = το ποσοστό γυναικών / ανδρών που σας ακολουθεί – ακόμη ένα πολύ σημαντικό metric
  • Most active times = πότε είναι το κοινό σας ενεργό – ένα tip εδώ , ποστάρετε 2-3 ώρες νωρίτερα

Content = πόσα posts κάνατε – εάν μπείτε μέσα θα δείτε και ποια πήγαν καλύτερα από πάνω προς τα κάτω, βάση στατιστικών.

Αυτα ήταν τα βασικά στατιστικά για να έχετε υπόψιν κάθε μήνα κατά πόσο ο λογαριασμός σας ανεβαίνει.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν μερικά ακόμη για να εμβαθύνετε την έρευνά σας. Πάμε να τα δούμε…

Profile visits = πόσοι επισκέφθηκαν το λογαριασμό σας όταν ήρθαν σε επαφή με οργανικό ή paid περιεχόμενο σας – αυτό είναι και ένα καλό metric για τα posts σας καθώς μπορείτε να διακρίνετε εάν οι χρήστες ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα μόλις είδαν κάποια δημοσίευση σας.

External link taps *Website visitors = πόσοι κατευθύνθηκαν από το instagram προς το website σας – αυτό το metric είναι αρκετά σημαντικό εάν θέλουμε να αυξήσουμε το return on investment από τις instagram ενέργειες μας  – εάν έχουμε στόχο να μάθουν για τις υπηρεσίες / προϊόντα σας .

Business address taps = πόσοι πάτησαν τη διεύθυνσή σας ώστε να δουν στους χάρτες που βρίσκεται το φυσικό σας κατάστημα – ένα σημαντικό metric εάν διατηρείτε φυσικό κατάστημα.

Instagram Post & Reels Insights – στατιστικά στις δημοσιεύσεις και στα reels

  • Impressions – Εμφανίσεις: ο συνολικός αριθμός των φορών που η ανάρτησή σας προβλήθηκε στους χρήστες. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει πόσο καλά προωθείτε το περιεχόμενο και το λογαριασμό σας γενικότερα.
  • Reach – Απήχηση: Πόσα άτομα είδαν την ανάρτησή σας. Όσο πιο ελκυστικό είναι το περιεχόμενό σας, τόσο περισσότεροι θα το δουν.
  • Engagement – Αλληλεπίδραση: πόσα άτομα ασχολήθηκαν με τη δημοσίευση σας – ζητήστε για να λάβετε αλληλεπίδραση είναι απλό.
  • Profile activity – επισκέψεις στο προφίλ: πόσοι επισκέφθηκαν το προφιλ σας αφότου είδαν το συγκεκριμένο post
  • Saves = αποθηκεύσεις – σημαίνει ότι τους φάνηκε χρήσιμο, δε θέλουν να το χάσουν, θέλουν να επανέλθουν στο ποστ ή στο προφιλ γενικότερα – στοχεύστε στη μεγιστοποίηση τους καθώς βοηθούν τον αλγόριθμο αλλά και φυσικά αυξάνουν το Brand awareness – ο χρήστης σας μαθαίνει
  • Για τα Reels τώρα, τα πιο σημαντικά metrics για να κοιτάξετε είναι το watch time και το average watch time, τα οποίο μπορεί να το διαβάσετε και ως retention ή ως απλά χρόνος που ξοδεύουν στο περιεχόμενό σας – θέλουμε να είναι όσο πιο “μεγάλα” γίνεται . Αυτό το στατιστικό υποδεικνύει εάν το reel σας τράβηξε την προσοχή του χρήστη αλλά και εάν έμεινε σε αυτό και σε τι ποσοστό. Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό για τα reels είναι τα replays όσα περισσότερα τόσο καλύτερα!

Συμπερασματικά, τα Instagram insights και Metrics είναι σημαντικά να παρακολουθούνται και να αναλύονται. Μπορούν να μας δώσουν εξαιρετικές κατευθύνσεις για τη στρατηγική μας, το περιεχόμενο και γενικότερα τις ενέργειες μάρκετινγκ που κάνουμε στο instagram.

Τέλος, σημαντικό είναι να λαμβάνονται συνολικά υπόψιν και όχι μεμονωμένα. Για παράδειγμα, το ότι μια δημοσίευση δεν πήρε όσα Likes περιμένατε δε σημαίνει ότι δεν πέτυχε κάποιο στόχο σας. Παρακολουθήστε και αναλύστε διεξοδικά και συνολικά για να λάβετε πιο σωστές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο  Instagram μάρκετινγκ σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *